vrijdag 30 april 2010

Back to basic, back to books


















Mediawijsheid is hartstikke leuk hoor, maar soms is "back to basic" ook zeer inspirerend. Zo hebben onze combinatiefunctionarissen op verzoek van de scholen behalve "Bouw je eigen website" en "Veilig internetten" ook "Schrijf je eigen boek" op het programma staan. Vorige week was er al een officiƫle presentatie van een stripboek, gemaakt door een klas van speciaal onderwijs. Deze week waren mama's, papa's en zelfs een oma en opa aanwezig bij de uitreiking van 30 echte boeken, geschreven door kinderen van groep 5 en 6.

Op de achtergrond maak ik Elma dan mee, die tussen de bieb en de scholen in en uit vliegt en tussendoor eventjes 30 handgeschreven teksten aan het uittypen is. Hanepotenhandschrift, veel schrijffouten en leestekenloze tekst zette zij feilloos om in mooie verhalen en gedichten.
Gisteren stonden Pritt en plakplastic op tafel en ontstonden echte boeken onder haar handen. Top!

Vorige week zag ik een aflevering van The West Wing, waarin de speechschrijver van de president van de VS (Will Bailey) aan stagiaires laat horen wat zij geschreven hebben. "Maar dat heb ik niet geschreven!" zegt een van de stagiaires. "Jawel, zegt Will Bailey. "het is jouw tekst, ik heb het alleen een beetje ingekleurd". Vervolgens zijn de stagiaires dubbel gemotiveerd om nog meer mooie teksten te produceren.

Zo werkt dat dus. Laten zien wat het kan worden stimuleert om het nog vaker, nog mooier, nog beter te doen. Elma heeft de verhalen van de kinderen een beetje ingekleurd. Wie weet welke schrijvers-in-de-dop dat op gaat leveren!

1 opmerking:

Annemarie van Essen zei

Je kunt trots zijn op jezelf en je team! Wat gebeuren er toch geweldige dingen ook daar in Zwolle!