zondag 15 januari 2012

#goedidee #23goedeideeën #GI2

Laat ik deze post beginnen met het goede idee:

Laten we een systeem bedenken waarbij leerlingen een vastgestelde/variabele lijst boeken op hun eigen niveau voorgeschoteld krijgen en die ze elk moment, in hun eigen tempo en op hun eigen device gratis kunnen lezen.

en

Laten we een systeem bedenken waarbij docenten aangeven welke boeken gelezen moeten worden en hen helpen aan een systeem waarbij de leerling hierover getoetst kan worden.

en

Laten we ervoor zorgen dat bibliotheken dit faciliteren door een regeling te treffen met auteurs, uitgevers en andere partijen die hier belang bij hebben.

Het zijn dus eigenlijk drie goede ideeën die met elkaar verbonden zijn: eerst het één regelen voor het andere mogelijk wordt. Tuurlijk. En dan lekker gaan zitten wachten op elkaar. Ik zeg: genoeg gewacht, tijd voor actie.

Die lijst is er allang, hier, en hier zijn genoeg boeken te vinden om uit te kiezen. De boeken zijn uiteraard ook best digitaal beschikbaar, alleen niet bij elkaar verzameld en (al helemaal) niet legaal.
Zo'n device voor alle leerlingen is er natuurlijk nog niet, jawel, ze hebben hun mobiel, iPad enz. maar voor het "geconcentreerde" leeswerk is een echte Ereader nog niet zo'n slecht idee. Ik denk aan een systeem waarbij de bibliotheek 30 Ereaders met alle titels erop uitleent aan een klas. Geen gedonder met afleidende spelletjes op dat ding. Welke Ereader-leverancier stelt die Ereaders beschikbaar voor alle bibliotheken?

Een systeem voor docenten staat hier, ik heb dat nog maar net van een docent geleerd en heb geen idee of er meer voorbeelden van zijn, laat aub horen als je die weet. Maar het is ook leuk om hierover na te denken: Is het literatuuronderwijs aan vernieuwing toe? Hoe kun je jongeren goed begeleiden in hun boekkeuze? Hoe wordt een jongere een echte lezer? Wat kan de bibliotheek hierin betekenen?

En dan die regeling. Steeds meer leveranciers geven gratis spullen weg als marketingbeleid om een groter publiek te bereiken. Je ziet het bij auteurs/uitgevers ook al wel mondjesmaat: op een bepaalde dag of als actie gratis een boek downloaden. Dames en heren auteurs, het gaat hier om uw werk waarvoor u bij een groot publiek, de jongere, uw toekomstige lezer, reclame kunt maken door uw beste werk gratis beschikbaar te stellen aan deze lezer. Je maakt mij niet wijs dat elke auteur niet op zo'n lijst van "goede" boeken wil komen te staan. Want het gevolg kan zomaar zijn dat meer jongeren meer van uw goede boeken gaan lezen/kopen als zij goed worden begeleid met een goede set aan "startmateriaal" als basis. Mag uw boek op de lijst?

Geen opmerkingen: