vrijdag 26 maart 2010

Heb jij de Ed(win) Factor?

Zevenenzeventig (and counting) reacties op het bericht dat je stopt bij je bibliotheek, wie wil dat nu niet op zijn blog?

Toch denk ik dat er stiekem ook mensen zijn die hebben gedacht: Goh, zou ik die plaats kunnen veroveren?

Ja! En waarom niet? Waar zitten de Edwins van andere bibliotheken? Kom op nieuwe 23dingers, ouderotteninhetvak, potentieleafgestudeerden, Al@din medewerkers, nieuwe zij-instromers en wie nog meer? Hoe mediawijs zijn jullie?

Denk even met me mee: deze week was ik bij de aftrap van de week van de mediawijsheid. Hier waren mensen van bibliotheken (50%) en van buiten de branche (50%) bij aanwezig. Scepsis alom!

Scepsis bij iedereen van buiten de branche over de vraag of de bibliotheek DE plek is voor mediawijsheid . Scepsis OF de bibliotheek wel het HUIS VAN MEDIAWIJSHEID genoemd mag worden!

Wat vinden wij daarvan? Who cares!

Waar het om gaat is dat we het laten zien, en wel in de week van 24 november t/m 1 december 2010. Deze week is uitgeroepen als “Week van de mediawijsheid” en de bibliotheek krijgt daarin een centrale rol. Wat een kans!

Hoe gaan we dat dan laten zien?
Allereerst door allemaal mee te doen. Ik herhaal het maar even: door ALLEMAAL mee te doen met de week van de mediawijsheid. Daar zit namelijk de kracht achter dit verhaal.

Want dan voorkom je dat iemand zegt: “Ja, nu zag ik een TV spotje waarin gezegd werd dat er een spreekuur in de bibliotheek zou zijn, maar bij mijn bibliotheek was niks te doen..”

Maar wat heeft dat dan met Edwin te maken?
Edwin is een groot voorbeeld voor veel bibliotheekmedewerkers. Een toonbeeld van mediawijsheid en informatiespecialisme. Lees de reacties op zijn vertrek en je ziet dat iedereen het een groot gemis vindt als hij de bibliotheekbranche zou verlaten .
Daarbij denk ik dat er veel meer Edwins rondlopen dan wij vermoeden, we moeten ze alleen nog even opporren om van zich te laten horen. De nieuw in het leven geroepen week van de mediawijsheid is daar een uitgelezen moment voor. Laten we hen de kans geven om hun talenten zichtbaar te maken. Ik zeg: De Edwins moeten in hun eigen bibliotheek een voortrekkersrol krijgen om de week van mediawijsheid tot een succes te maken.

Dus, heb jij de Ed-Factor?
De beste Edwin is er al, we zoeken de andere Edwins, hoe meer, hoe beter. Als het goed is heeft elke bibliotheek wel één of meer Edwins in huis! Laat van je horen, waar dan ook zodat iedereen van buiten de branche straks weet dat de bibliotheek ook het Huis van mediawijsheid is!

Zorg dus dat je bibliotheek in de picture staat in de week van de mediawijsheid. In aanloop daarnaar toe laat je op meerdere plekken van je horen zodat alle andere bibliotheken ook mee gaan doen. Ik ben er van overtuigd dat alle Edwins samen een heel groot bereik hebben. Dat moet benut worden om de mooie rol die we krijgen ook echt waar te maken.


De enige echte Edwin nodig ik alvast van harte uit om de aftrap van de week van de mediawijsheid in Bibliotheek Zwolle te komen beleven!
Al was het alleen maar om je binnenboord te houden…;))
Edwin, ik hoop je te zien op 24 november in Bibliotheek Zwolle!

10 opmerkingen:

Miriam zei

mag het ook een Edwina zijn? :)
We hebben in Kerkrade de week van de mediawijsheid al hoog op de agenda gezet.

Unknown zei

Een heel fijn compliment Nicole. Ik word er gewoon stil van...en lijst 'm misschien nog wel in :-)

Dank je wel! (enne: met de strekking van je artikel ben ik het uiteraard ook eens)

Of ik in die week kom weet ik niet, maar ik kom zeker een keer langs bij jullie.

Jan Klerk zei

een hele fraaie Nicole! Laten we die malle 'goudklompjes' maar vervangen door 'Edwin'.
grtz. Jan

NicoleGiling zei

@Miriam mijzelf op mijn kop slaand: ja uiteraard, veeeeel Edwina's gevraagd! En terwijl ik me afvraag waar Kerkrade ook alweer ligt ;)) stel ik me voor dat er een kaart met deelnemers moet verschijnen bij mediawijzer!

@Edwin Jij ook bedankt! Zit je al vol tot 2011? zou me niks verbazen ;p In mijn agenda staat inmiddels dat je op 24 november .... iets in Zwolle, nou, we zien wel of we je over kunnen halen!

@Jan Jaaah, en dan gaan we -zoals Edwin zelf al zei- lekker Edwinnen met z'n allen.

Carola zei

Ik houd het bij, 'hoera, wat een goed bericht!'.
En dit bericht stuur ik door in mijn bibliotheeknetwerk zodat iedereen dit bericht twee keer, JA TWEE KEER, voorbij ziet komen!

marlies zei

Wat 'n goed initiatief van je Nicole! We gaan er GEWOON voor!

NicoleGiling zei

@Carola Go Carola!

@ M@rlies Precies!

Annie Maessen zei

Ben nog maar een klein Edwinaatje maar ga dit ook promoten.

Hetty Odenthal zei

Ik sluit me bij Annie aan!

Goed stuk, Nicole!

NicoleGiling zei

@annie da's mooi! Hou me op de hoogte aub

@Hetty bedankt!