vrijdag 27 juni 2008

Hoeveel bomen staan er in de bibliotheek?


Vegetariërs leggen tegenwoordig vaak uit dat een koe meer graan eet dan dat ie vlees oplevert, en dat je dus meer honger stilt door geen vlees te eten. Ik vraag me af of je zo'n vergelijking ook voor boeken in de bibliotheken kunt maken. Staan er meer bomen in de bibliotheek dan in het bos? Krijg je meer ideeën of energie door een natuurwandeling of door het lezen van een bos, eeh boek? Het bedrijfsuitje van Zwolle ging dit jaar richting Delft en Amsterdam. In Delft maakte ik de foto in de jeugdbibliotheek. Deed me erg aan een bos denken, leuk, twee vliegen in één klap. Maar hoe zit het eigenlijk met duurzaamheid in de modernste bibliotheken? Kunnen we binnenkort de eerste gecertificeerde Cradle to Cradle bibliotheek verwachten? De engelse versie van het boek over Cradle to Cradle is overigens C2C uitgegeven, dus er zijn mogelijkheden om het aantal bomen in de bibliotheek te reduceren, al denk ik eerder aan een digitale variant.

The book introduces 'Cradle to Cradle Design' to the public, and the English version is itself an example of a "Cradle to Cradle" product: Developed by innovative book packager Charles Melcher of Melcher Media, the book is a prototype of a "technical nutrient"; It is printed and bound on "synthetic" paper made of plastic resins and inorganic fillers designed to be broken down and circulated infinitely in "technical cycles"---re-made into "paper" or other products.

Hoe duurzaam werken we eigenlijk in de bibliotheek? Denk aan verlichting, printen, koffiebekers, maar ook cd-hoezen en ander verpakkingsmateriaal zoals de bibliotheektas. Wie doet er een onderzoekje en stelt een advies op?

Geen opmerkingen: