maandag 27 juli 2009

10 tips van een jongere

Volgens mijn dochter is het helemaal niet zo moeilijk om het jongeren een beetje naar de zin te maken in de bibliotheek. Ze was zelfs bereid om daar 10 gouden tips voor op te schrijven:

1. Let niet teveel op jongeren en laat ze hun gang gaan
2. Varieer de klusjes anders wordt het saai en gaan we langzamer werken
3. Laat jongeren ook eens mensen helpen of zoiets
4. Behandel de jongeren als gelijke en niet als ondergeschikte
5. Niet de politieagent uithangen maar ga eens met de jongeren zelf om de tafel zitten
6. Betrek de jongeren bij bepaalde zaken
7. Wij willen wel afspraken nakomen maar motiveer ons dan door bijvoorbeeld een prettige werksfeer te creëren om op tijd te komen
8. We komen wel afspraken na maar misschien op een andere, creatievere manier dan dat men zou willen
9. Stap eens van het traditionele af en doe onderzoek naar ideeën bijv. onder de jongeren
10. Luister als een collega naar elkaar en doe er wat mee

Let wel: hier spreekt een ervaringsdeskundige die al bijna 2 jaar als opruimhulp in de plaatselijke bibliotheek werkzaam is.

Misschien spreken de tips niet helemaal aan?
Misschien zie je wat verdubbeling?
Misschien begrijp je niet helemaal wat hier bedoeld wordt?

Maar misschien is het best een goed idee om je eens iets meer te verdiepen in de jongeren in jouw bibliotheek.

Afgelopen schooljaar hebben we in Zwolle gewerkt met 10 jongeren die hun maatschappelijke stage in de bibliotheek uitvoerden. Ondanks dat we ze een vrij in te vullen programma meegaven bleek dat ze toch liever met afgebakende opdrachten wilden werken. Uiteindelijk was er een soort rooster waarop ze zelf invulden welke taken ze wilden doen. De taken varieerden van helpen bij activiteiten, flyeren in de stad tot, jawel, boeken opruimen. Ik heb het gevoel dat de jongeren het naar de zin hebben gehad.

Op dag 1 hebben we ze een smoelenboek laten maken zodat iedereen hun gezichten kon leren kennen. Er was een vast bibliotheek-contactpersoon per klus. De meeste klussen werden in tweetallen of meer uitgevoerd. Een aantal keren kwamen we allemaal bij elkaar in een soort redactievergadering en dan bespraken we wat wel en ook wat niet goed ging.

In totaal hebben we de plannen drie keer bijgesteld. Tijdens de redactievergaderingen bleek vooral ook dat de jongeren een heel traditioneel beeld hadden van de bibliotheek en ik heb niet de illusie dat dat aan het eind van de rit erg veranderd is. Toch gaan we niet stoppen met werken met jongeren in de bibliotheek. Integendeel, want als we iets nodig hebben dan zijn het wel jonge, gemotiveerde mensen die in een bibliotheek willen werken!!

Volgend schooljaar gaan we het dan ook heel anders aanpakken: wij krijgen per school een aantal jongeren die in een week tijd alle stage uren gaan draaien. Daardoor kunnen we een echt leuke opdracht uitzetten die aan het eind van die week een resultaat op moet leveren. Later blog ik meer daarover.

En ook vanwege de nieuwe projecten bij Bibliotheek Zwolle (Biebsearch en de combinatiefunctionaris brede scholen) zijn er nieuwe, jonge mensen ons team komen versterken in de afgelopen tijd. Dit zijn natuurlijk geen opruimhulpen en ook ietsje ouder dan dat, maar man, wat is het inspirerend om met jonge mensen te mogen werken! Sinds kort word ik op de hoogte gehouden van de thema’s bij South Park (soms over mediawijsheid!) en krijg ik uitgewerkte plannen terug op elk ideetje dat ik opper, geweldig! Ook over deze ervaringen blog ik regelmatig.

En dan waren er nog de voorlezers van het ROC, het afgelopen schooljaar. Elke woensdagmiddag 16 voorlezers op 4 verschillende vestigingen regelen, ik geef het je te doen. Soms ging alles helemaal goed, en soms ging alles helemaal fout. Dat laatste kwam dan vooral doordat afspraken niet in de agenda's waren genoteerd. Maar we gaan wel door, volgend schooljaar starten we opnieuw met deze activiteit, het liefst geheel gerund door de jongeren zelf. We zullen zien..

Jongeren die serieus worden genomen zijn bereid en zeker capabel tot veel. Probeer eens met hún ogen naar de bibliotheek en collega’s te kijken, en als dat niet (meer) lukt, vraag ze dan eens om daarbij te helpen. Doen ze graag, weet ik zeker!

1 opmerking:

NicoleGiling zei

dat krijg je ervan als je op 2 plaatsen blogt, er staat een mooie reactie op http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blog/show?id=694094%3ABlogPost%3A107800&page=1#comment-694094_Comment_108222